Vorige week zat ik bij mijn therapeut en hij stelde me voor de verandering gewoon de open vraag: ‘Hoe gaat het nu met je?’
‘Mwah’, antwoordde ik. Ik merkte dat ik last begon te krijgen van de coronamaatregelen en alle sociale beperkingen die daarbij horen. Tot een paar weken geleden ging het goed. Na de eerste schrik in maart en april, heb ik me goed weten te redden en gaf de rust me juist nieuwe ideeën. Daarnaast had ik de tijd om de intense EMDR-behandelingen te verwerken. Maar nu zat de klad er even in. Dus heb ik mijn therapiesessie mogen besteden aan klagen. Mopperen. Balen. De hele situatie stom en ellendig vinden.
Met een brok spanning minder, liep ik de praktijk weer uit. Klagen kan soms zó opluchten! Zeker voor een binnenvetter als ik die ook nog eens niemand lastig wil vallen met mijn gemopper. Want wat heb ik nou eigenlijk te klagen? 

Klaag maar raak

Genoeg! We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. De een wordt harder geraakt door de maatregelen dan de ander, maar dat neemt niet weg dat het ons allemaal raakt. Niemand uitgezonderd.
Klagen verandert niets aan de situatie. De muren komen soms gewoon op me af, het groundhog-day gevoel blijft de kop op steken, net als het gevoel een beetje alleen en eenzaam te zijn. Maar klagen verandert wel het gevoel dat ik erbij heb. In plaats van alles binnenhouden, geeft een flink portie klagen letterlijk lucht. Even niet mijn schouders eronder zetten, maar me overgeven aan het ellendige gevoel dat al die beperkingen me geven.

#Coronabaaldag

En is dat beetje lucht en ruimte niet waar we allemaal een naar snakken? We zijn al negen maanden onderweg. Dat is een rimpeling in de tijd die we hier op aarde leven, maar al dat relativeren zorgt ervoor dat je je werkelijke gevoel maar weer aan de kant schuift. Dus klaag maar raak! Heb je niemand om tegen te klagen? Schrijf het dan allemaal op. Desnoods mail je je klaagzang naar mij. Ik lees het met liefde.

Nog leuker is op donderdagen de hashtag #coronabaaldag te gebruiken, want gedeelde smart is halve smart! Klaag je mee?