Weet je wat ik het leukst vind aan werken? Collega’s!
Samen werken, ideeën uitwisselen, plannen maken en keihard werken om die te realiseren. Samen. Afgewisseld met leuke gesprekken, eensgezind mopperen, kopjes koffie, thee, een biertje op vrijdag.

Met corona kwam het thuiswerken

En toen kwam corona. Terwijl ik op zoek ging naar een nieuwe baan na mijn sabbatical, sloeg corona toe en werd thuiswerken de norm. Langzaam kwam het besef dat ik voorlopig nog geen nieuwe collega’s zou ontmoeten. Dat besef veranderde in huivering. In een heel groot vraagteken.
Wat als ik lange tijd thuis zou moeten werken? Zonder de fysieke aanwezigheid van collega’s en dus zonder mijn grote plezier in werken? Wat zou ik dan doen?
Dan zou ik dat werk wel heel leuk moeten vinden. Anders zou ik het niet volhouden.

Praat over werkgeluk

Nu thuiswerken de norm is, en medewerkers teruggeworpen worden op zichzelf (ondanks alle digitale mogelijkheden), kan ik me voorstellen dat de inhoud van het werk een grotere rol gaat spelen. Medewerkers kunnen zich af gaan vragen of ze het werk dat ze doen nog wel écht leuk vinden. Leuk genoeg om thuis te doen. Leuk genoeg om lange tijd vol te houden. Leuk genoeg om gelukkig te zijn.
Het is dan ook niet gek om dit gesprek eens aan te gaan met medewerkers of met jouw teamleden. Want is het niet van cruciaal belang om je goed te voelen in je werk? Om het gevoel te hebben dat je waarde toevoegt.

Hulp bij lastige gesprekken

‘Vind jij je werk nog leuk?’ of ‘Heb jij het gevoel dat je waarde toevoegt?’ Dit lijkt een goede vraag maar schijn bedriegt. Een onzekere medewerker kan overvallen worden door deze vraag en zal al snel ‘ja’ zeggen. Een goed gesprek voeren over werkgeluk kan knap lastig zijn.
Gelukkig sta je er niet alleen voor. Michiel en Judith van SeaQuens helpen je graag. Zij geven je handvatten voor dit soort gesprekken. Ze helpen jouw hele organisatie zich op een veilige manier, open en eerlijk uit te spreken zodat jullie samen kunnen bouwen aan een beleid voor en door medewerkers wat bijdraagt aan werkgeluk.

 

 Als gastblogger bij SeaQuens deel ik mijn visie en ervaring. Mijn jarenlange ervaring als testmanager en scrum master helpen mij om zakelijke teksten in begrijpelijke taal te schrijven.