Over mij

Even voorstellen…

Iris Louwen

Welkom op Het Kladblok!

Elk verhaal begint met een krabbel op een kladblok. Of op een kladpapiertje, een bierviltje, een snipper die voorhanden is. Die krabbels liggen het dichtst bij de oorsprong van een verhaal. In kladblokken en op kladpapiertjes lees je die spontane ideeën, de opwellingen, de pure inspiratie. Je leest het begin van grootse en kleine dingen.

Aangenaam, ik ben Iris. Mijn stapel kladblokken, papiertjes en vodjes is torenhoog. Of ik nu luister naar jouw verhaal of naar mijn eigen gedachten, ik moet en zal iets opschrijven. Al zijn het maar steekwoorden. Ik wil die kern vangen. Dat moment dat jij en ik zonder filter of voorbehoud vertellen.

En op een of andere manier, raar maar waar, komen de woorden vaak op rijm.

Rijmen en dichten

Wat ik zeg: Ik denk spontaan in rijm of dichtvorm en dat begint een uit de hand lopende hobby te worden naast mijn baan in de IT (niet geheel toevallig in de wereld van het geschreven woord)
Als schrijver heb ik soms moeite om mijn gedachte te ordenen. Mijn teksten misten daardoor vaak een kern, een clou, of ze ontspoorden volledig waardoor ik de draad kwijt raakte. Als oefening ben ik, voor ik aan een tekst begon, mijn kernboodschap op gaan schrijven. Die boodschap vormde vaak twee zinnen. En het viel me op dat ze een bepaald ritme hadden. Dus ik ben daar een beetje mee gaan spelen en dacht opeens in klank, in ritme, in melodie en op rijm. Dat gebeurde spontaan. En nog belangrijker, ik beleefde zo ontzettend veel plezier aan de zinnen die spontaan in mijn hoofd ontstonden. Ik kon opeens moeiteloos meedrijven op de stroom van mijn gedachten.

En daar ben ik sindsdien niet meer mee opgehouden. In plaats van blogs en lange teksten waarin ik zelf verdwaal, vertel ik nu alles in korte en langere gedichten en rijmpjes.

Volg mij op Instagram

Op mijn website lees je een paar van mijn gedichten en rijmpjes. Maar wil je niets missen, volg mij dan op Instagram
Ik plaats daar wat in me opkomt en post mijn favoriete foto’s. Want dat is mijn andere liefde naast schrijven: Buiten zijn, in de natuur.